ROM-Agder Historie


ROM -Agder drev Brukerskole i årene 2005-2010. Kursene vi tilbød hadde et innhold som vi i dag ville kalle recovery-orienterte. De ønsket å utruste likepersoner og også gi vekst og bedring i den enkeltes liv. Etterspørselen etter likepersoner økte under pandemien, og ROM-Agder startet da opp et tilbud sammen med Mental Helse Agder. Dette synliggjorde behov for å utvikle kurs og også tilby møteplasser for folk. I september 2021 åpnet vi vårt Kurs- og recoverysenter på Lund Torv i Kristiansand. Klinikk for psykisk helse og avhengighets-behandling ved Sørlandet Sykehus har flere prosjekter i gang under temaet Bruk Brukeren. De ser den gode effekten det har å benytte erfaringskompetanse, og vil bygge opp "brukerbanker" av likepersoner, og ansette flere erfaringskonsulenter. ROM-Agder er med og støtter dette arbeidet. 


Historien til brukerstyrt kompetansesenter ROM- RÅD OG MULIGHETER – Agder.

Sosialdepartementet utlyst i 2004 prosjektmidler for å fremme brukermedvirkning som et tiltak under forrige Opptrappingsplan for psykisk helse (1998-2008). To eller flere brukerorganisasjoner måtte gå sammen med en offentlig tilbyder som forpliktet seg til videreføring etter endt prosjektperiode. Den første intensjonsavtalen ble inngått mellom brukerorganisasjonene Mental Helse og LPP – landsforingen for pårørende innen psykiske helse og Sørlandet Sykehus HF.

I januar 2005 startet drift av brukerstyrt senter opp i lokaler ved A-klinikken i Kristiansand. Det ble besluttet å gi prosjektet og senteret navn ROM-råd og muligheter – Agder, forkortet ROM-Agder. Nedslagsfeltet var Agder, men man utelukket ikke muligheten for å utvide regionen. I februar 2006 ble organisasjon opprettet i Brønnøysund og registrert i Frivillighetsregisteret.

Innsikt i hvordan tjenestetilbudene fungerte for "brukeren" var viktig å løfte frem, dokumentere og formidle til fagfolk, politikere og administrasjoner og slik påvirke til at behandling og tilbud opplevdes å hjelpe.

ROM – Agder har hatt fokus på «selvstyrkning» for å gjøre den enkelte rustet for egenomsorg, likepersonarbeid og brukermedvirkning. Vi har samhandlet med brukerorganisasjonene om å finne representanter til brukerråd og ulike prosjektutvalg. Universitetet i Agder har vært en nær samarbeidspart og vi har deltatt i utvikling av studier og i forskning.

ROM-Agder er blitt kjent for konseptet Kjøkkenpraten. Det er en lavterskel møteplass og ledet samtalegruppe. Vi erfarer stor nytteverdi og anbefaler det til fremmedkulturelle, praktisert på deres morsmål, for å gi innspill til å takle det som kan være vanskelig.

Kursene vi tilbyr gir dypere mulighet til forståelse og ivaretakelse av seg selv og andre. Inkludering av innvandrere er en viktig oppgave for samfunnet, og dette imøtekommer ROM-Agder ved å tilby noen av kursene på andre språk. Fag- og erfaringspersoner underviser bl.a. i samme kurs, men med vekt på erfaringskunnskap. Dette videreføres nå i samarbeidet vi har med Recovery College som utvikles fra Energiverket i Kristiansand kommune. 

I over 15 år har det vært internasjonalt samarbeid med fag- og brukermiljøer i Italia. Kommuner i Agder, Sørlandet sykehus, UiA, videregående skoler og brukerorganisasjoner har gått sammen for å utveksle fag og opplevelser. Antistigmaprosjekter har vært gjennomført for å motvirke utenforskapet brukere i feltet opplever. Vi har utprøvd nye metoder som kreative verksted med skriving, maling, yoga og sosial turisme. Dette gjør at folk opplever verdi, finner mening og fellesskap.

Høsten 2023 startet ROM-Agder samarbeid med KBT-fagskole for erfaringskonsulenter – en ettårig høyere yrkesrettet utdanning som anbefales for arbeid i bl.a. offentlige tjenestetilbud. Denne utdanningen hadde vi arbeidet over år med å få til sammen med Sørlandet sykehus. Samarbeidet vi har med landets øvrige regionale sentre gjorde kontakten med KBT mulig. Gjennom prosjektet «Knutepunkt for Recovery» har ROM-Agder økt sin samhandling. Sentrene driver etter recovery-ideologi med fokus på at mennesker med hjelpebehov også er mennesker med ressurser, som kan og vil bidra i samfunnet.

I 2024 er følgende frivillige organisasjoner med i samarbeidet i Agder: Mental Helse, ADHD foreningen, Bipolarforeningen, Lillesand Ressurssenter og Foreningen for flerkulturelt arbeid. Av offentlige aktører er Sørlandet Sykehus HF – Klinikk for psykisk helse og avhengighet med i styrende organ, samt Kommunenes Sentralforbund.

I 2023 hadde ROM-Agder 3,2 årsverk ansatte. I tillegg ble det registrert 4623 timer frivillig arbeid (2,7 årsverk). Telemarkforskning lagde en rapport om RBS'ene i 2017 på oppdrag fra Helsedirektoratet. Den konkluderte med at sentrene har stort potensiale.

Det pågår politisk påvirkningsarbeid i RBS-samarbeidet for å sikre mer forutsigbar drift fra staten.