Lassens hus - Arendal

29.03.2024

Lassens hus ligger på Rådhusbryggen i Arendal, side om side med gammel trehusbebyggelse. Huset er fra tidlig 1800-tallet og ble fredet i 1999. Det er ombygget mange ganger, men representerer slik borgerskapet bodde i Arendal. Nå har Lassens hus blitt en del av lavterskeltilbudet for innbyggerne i Arendal og er ment å være et hus for alle. De ansatte jobber for å skape et sted for inkludering, hverdagsmestring og tilhørighet. Folk som har behov for og ønsker en meningsfull hverdag kan komme og være med, eller bare komme og sitte i ro og fred i den historiske 2 måls hagen midt på Tyholmen.

7. mars 2024 ga Vidar Årsheim, daglig leder i Lassens Hus, omvisning til Roy og Ann-Christin fra ROM-Agder, Huset er totalrenovert og klargjort for mange ulike aktiviteter. I første etasje er det en butikk som er åpen en dag i uka.

Der selges håndarbeidsprodukter og håndlaget sølv. Vidar tar oss med oppover i etasjene og forteller både om renoveringsarbeidet og aktivitetene som foregår i huset. Han er tydelig stolt og med god grunn. Det er virkelig et ærverdig hus med mye gammel historie som nå er flott tilrettelagt for nye generasjoners behov.

Vi kommer inn i møterommet som også fungerer som kafe. Det lukter deilig fra kjøkkenet og Vidar serverer først kaffe og te. Etter møtet vårt frister han med lunsj. Smørbrød med eggerøre og salat smaker deilig og gir noe å gå på utover dagen. Det sitter flere brukere rundt et bord som er interessert i å høre oss fortelle om Rom-Agder, hva vi står for og hva vi tilbyr.

Andre spennende temaer

Roy og jeg bestemmer oss for å droppe powerpoint presentasjonen og heller sette oss på et par ledige stoler sammen med de andre. Roy innleder og jeg fyller ut med informasjon om kursene våre, TBO (Traumebevisst omsorg), Ut av avmakt og Recovery. En kvinne forteller at hun allerede kjenner til Kjøkkenpraten som er et konsept Rom-Agder har utviklet for flere år siden.

Hun har gått på kjøkkenpratlederkurs og forteller entusiastisk at i dag er det kjøkkenprat på Lassens hus. Samtaletemaet er allerede bestemt. Det som slår meg er at sånn vi sitter er akkurat som vi gjør når vi har kurs på Rom. Dialogen er også svært lik; noen stiller spørsmål, andre kommer med innspill eller refleksjoner som løfter samtalen og oppklarer ting flere lurer på. Det er en fin opplevelse.

Sosionomveiledning for studenter ved UiA er noe Vidar og hans kollegaer er nysgjerrige på. Prosjektet for i år ble avsluttet med noe som kalles erfaringsforum, tirsdag 27. februar. Rom-Agder og A-Larm har siden 2011 vært med som veiledere og delt av erfaringskompetanse til studenter som har praksisperiode i arbeidslivet. Dette er verdifulle samarbeidsprosesser for alle parter.

Det handler om holdningsskapende arbeid, noe de også er tydelig opptatt av på Lassens hus. Å komme tidlig inn i prosessene med å løfte brukerstemme og erfaringskompetanse er tiltak på veien mot forebygging, et felles fokus vi har. Samtidig er det med på å gjøre tjenestene bedre og mer tilgjengelig for brukerne. Tilbakemeldinger fra studentene er at dette er noe av det mest verdifulle som skjer gjennom hele studiet. Rom-Agder ser nå på muligheten til å utvide dette samarbeidet til å gjelde flere studieretninger ved UiA. Møtet i Arendal gir oss mange gode refleksjoner og åpner for nye muligheter for samskaping. Dette er virkelig en god begynnelse på et spennende samarbeid.