Den Blå Hesten

TRIESTE 1973


Marco Cavallo var en virkelig hest i byen Trieste I ITALIA. Marco vandret daglig med forsyninger fra den åpne byen og inn gjennom porten til det psykiatriske asylet. For de 1200 innlagte pasientene, hvorav 90% var tvangsinnlagte, var Marco symbolet på det de ønsket seg. Da den ble gammel og ikke kunne brukes mer, søkte pasientene om lov til å stelle den og gi den mat «på innsiden» den tiden den hadde igjen å leve.

De lagde en modell av Marco i tre og pappmasjé. De malte hesten lyseblå, fargen på himmelen over dem, som de forbant med frihet og glede. Hesten ble laget inne i et av asylets hus. Da de skulle ha den ut oppdaget de at døren var for smal. De måtte bryte i stykker døren med vindu for å få den ut. I seg selv ble dette et symbol på prosessen som startet i 1973.

Den blå hesten ble tatt med ut i byens gater i fronten av en prosesjon som markerte omleggingen av psykiatrien.


Den Blå Hesten i Trieste var ikke laget av vannbestandig materiale. Det ble etterhvert laget Blå Hester utenfor flere institusjoner.

I 2019 var en gruppe fra Rom-Agder og Mental Helse Agder på omvisning på det tidligere asylet i Trieste. Der står nå en stor hest i bronse til minne om det Den Blå Hesten startet for nesten 40 år siden.

HVA MARKERTE MARCO CAVALLO I 1973?

Forholdene i Italia for dem som var innlagt i "psykiatrien" var svært vanskelige frem til 1970. De fleste pasienter som ble innlagt, var under tvangsvedtak og det betød at man ikke kunne gå fritt ut av asylene. Inne bak murer foregikk hele livet. Man mistet borgerrettigheter som det å kunne stemme ved folkevalg. 

HESTENS VEI TIL FOLKET

Kunstnere, overleger, dekaner, fagfolk, pårørende, brukere: Et stor tog førte Den Blå Hesten til byen storstue: Kristiansand Folkebibliotek etter seminaret på Clarion Ernst Hotell 15.okt. 2019.EN PRAT MED KUNSTNER OLGA I ETTERKANT 

Vi har besøkt Olga ett år etter at Den Blå Hesten ble skapt av henne.

Olga er opprinnelig fra Ukraina. Hun og søsteren fant kjærligheten i Norge gjennom bekjente som hadde deltatt i Ungdom i Oppdrag. Nå bor Olga I Vennesla kommune.

Når vi ser tilbake så er det som et stort under at hesten fikk deg til å forme og føde seg i løpet av få uker. Se og hør Mental Helse Agders intervju med Olga i august 2020: 

HESTEN DANNES I VILLA GROHEIM PÅ GRIM

Kunstner Olga Lyulchenko tok i august fatt på å forme Vår blå hest. Den skulle være ferdig til 15. okt. 2019 for å delta i markeringen av et 15-årig samarbeid som har pågått mellom «psykiatrien» i Nord-Italia og med fagfolk og brukere av psykisk helsetjeneste på Agder.