Den Blå Hesten

Hesten fra Trieste viser vei i Agder og Norge

Foto: Mark Edward Smith.  Fra boka: DEN BLÅ HESTEN (ABUP FORLAG 2019)
Foto: Mark Edward Smith. Fra boka: DEN BLÅ HESTEN (ABUP FORLAG 2019)

Marco Cavallo var en virkelig hest i byen Trieste I ITALIA. Marco vandret daglig med forsyninger fra den åpne byen og inn gjennom porten til det psykiatriske asylet. For de 1200 innlagte pasientene, hvorav 90% var tvangsinnlagte, var Marco symbolet på det de ønsket seg. Da den ble gammel og ikke kunne brukes mer, søkte pasientene om lov til å stelle den og gi den mat «på innsiden» den tiden den hadde igjen å leve.

De lagde en modell av Marco i tre og pappmasjé. De malte hesten lyseblå, fargen på himmelen over dem, som de forbant med frihet og glede. Hesten ble laget inne i et av asylets hus. Da de skulle ha den ut oppdaget de at døren var for smal. De måtte bryte i stykker døren med vindu for å få den ut. I seg selv ble dette et symbol på prosessen som startet i 1973. 

Den blå hesten ble tatt med ut i byens gater i fronten av en prosesjon som markerte omleggingen av psykiatrien. Det vakte stor oppsikt da ansatte, pasienter, kunstnere og andre borgere gikk gjennom byen Trieste bak en 4 meter høy blå hest i mars 1973. Inne i hesten hadde pasienter lagt ord og tanker på hva de ønsket og drømte om.

Bok om Italia-samarbeidet

Utgitt på Abup Forlag

Forfatterne:

Guro Waksvik er journalist og fotograf. Waksvik er en av landets mest rutinerte psykisk helse-journalister, og skriver blant annet jevnlig for Mental Helsesmagasin Sinn og samfunn.

Odd Volden er fagpedagog, skribent og brukeraktivist. Han er tidligere landsstyremedlem i Mental Helse og er en av initiativtakerne til samarbeidsprosjektet om psykososial helse mellom Agder og Toscana.

Trine Habberstad er sosionom med hovedfag i sosialt arbeid, og tidligere medlem av Kontrollkommisjonen. Hun har mellomfag i italiensk, og har deltatt aktivt i samarbeidsprosjekt siden 2005.

I denne boka vandrer vi i den blå hestens spor, i Italia og Norge. I 2004 startet et samarbeid om psykososial helse mellom Agder og Toscana. Nå, femten år senere, har vi dokumentert noen av erfaringene. Om utveksling av kunnskap, om samvær, fellesskap, tilhørighet, likeverd og toleranse. Om å finne nye roller og ny mening. Om å våge.

Du møter pasienter og brukere, fagfolk og frivillige, lærere og elever, italienere og nordmenn. Boka er rik og mangfoldig, basert på en rekke portrettintervjuer. Det finnes også noen røde tråder: Samvær, antistigma, sosial turisme, vekst og mestring, tjenesteutvikling. Recovery fanget i flukten, tenker vi.

Abup forlag er stolte over å kunne presentere noe så sjeldent som en coffee table-bok om psykososial helse. Boka er spekket med flotte bilder og kan nyte i små doser eller leses sammenhengende som fagbok.

Beretningen om den blå hesten som banet seg vei ut av asylets fangenskap, er vakker. La oss ta hesten med oss på veien videre.Bestilling:

«Den blå hesten» koster kr 299,- og kan bestilles ved å sende en e-post til abupforlag@abup.no

Sendes fra ABUP i løpet av 1-3 virkedager.